Во овој период од годината има многу домати … Искористете ги на вистински начин. Знаете дека за добра и здрава зимница е важно зеленчукот да е добар и здрав, ...
Кога ќе ви дојдат на гости најблиски луѓе, кои се, патем, љубители на сувомеснати производи, ама не какви било, односно, индустриски, туку онакви, мераклиски, ...
Точно, лебот е полн со јаглени хидрати, а во многу случаи се прави од многу преработено брашно. Сепак, постои здрав начин на јадење леб од кој нема да се ...
Нашата читателка Олгица Русимов Павловска, е уметничка душа. Постојано изработува најразлични предмети, некои употребливи, некои само украсни. Некогаш, вели, ...
Ладно цеденото масло од сончоглед кое е релативно ново на нашиот пазар за првпат го пробавме на зелената тераса во „Јавна соба“ каде што во текот на јуни беше ...
Еве го рецептот за оваа чудесна ајурведска тинктура од ѓумбир. Измијте добро еден среден корен од ѓумбир,околу 30 грама, и изрендајте го заедно со кората. ...
Знаеме веќе дека е лимоните се здрави. Како дел од семејството цитрусни овошја, тие содржат низа нутриенти кои секојдневно му се потребни на организмот за ...
Наутро, веднаш кога ќе станете направете си чај, оладете го со коцки мраз, а потоа додадете и коцки од лимон , ако не послушавте и си ги направивте, ако не, ...
Кверцетинот е моќен антиоксидант кој ѝ припаѓа на групата флавоноиди, растителни супстанции растворливи во вода. Токму овој растителен пигмент е одговорен за ...
Комбинацијата на слатка лубеница и солено сирење создаваат неодолив летен оброк. Тие не се без причина совршен летен пар. Комбинирајте ги вака, можете дури и ...
Јаболковиот оцет има бројни здравствени придобивки, меѓу другото може да дејствува и како пробиотик. Јаболковиот оцет е дериват од ферментиран сок од јаболко, ...
Лимоните имаат долг рок на траење, но со текот на времето ја губат свежината, се намалуваат, се сушат или ја менуваат бојата. Сините мувлосани лимони исто така ...
Сигурно ја знаете статистиката: Инсектите можат да обезбедат три пати повеќе протеини и 30 пати повеќе витамин Б12 од говедското месо, користејќи дел од ...
Претходно, пишувавме за сите придобивки од леќата и доматите за нашето здравје, и овој пат ги спаривме во совршено кремаста комбинација што гарантирано ќе биде ...
Спелта е древна житарка. Сите други сорти пченица што ги знаеме денес потекнуваат од неа. До неодамна, спелтата се сметаше за застарена житарка, но во ...
Најважно е вашата храна да е богата со каротеноиди, кои ја подготвуваат кожата за сонце и витамин Ц, кој ја штити и регенерира. Консумирајќи ја оваа храна ...
Пилешкото е едeн од најсестраните облици на белковини, заради што можете да го најдете во различни рецепти и верзии. Од пилешко на скара до варено пилешко во ...
Многу студии покажале дека аронијата има антиканцерогени ефекти, затоа што „убива“ голем процент на малигни клетки на тумори на мозокот, белите дробови, ...
Сите знаеме колку е корисен лукот, но и тој може да предизвика алергиска реакција. Оваа алергија на лук е многу ретка. Многу експерти сметаат дека лукот е ...
Покрај тоа што ги ставаме во разни колачи, можеби сте слушнале досега колку е здраво да јадете неколку зрна суво грозје, бидејќи на тој начин можете да ...