„Вирусот во телото може да навлезе на неколку начини: преку уста, нос или преку очи. Редовниот третман со насја масло на овие делови, нема да дозволи вирусот ...
Кумкватот е малку поголем од грозјето, има овална форма, а неговиот вкус е горчливо-слатко-кисел, потсетува на мешавина помеѓу мандарина, грејпфрут и портокал. ...
Кога имате добар водич и познавач, тогаш сигурно ќе ги најдете и вистинските соговорници и најдобрите во својата бранша. Така и ние, со помош на еден од ...
Ако сте љубител на ликери, сигурно ќе ви се допадне овој освежителен ликер кој можете да си го направите и сами, а за тоа е најдобро да најдете непрскани или ...
Одвојте еден час за да подготвите бродет од октопод. Подготовката е едноставна, само прво треба да набавите октопод. Состојки: 1 кг октопод 2 главици кромид ...
Во Ајурведата, бамјата се смета за позитивна, среќна храна, така што е еден од најдобрите видови зеленчук што може да се консумира и од кој секој може да има ...
Одамна се познатити лековитите својства на секоја од овие билки, па зошто тогаш да не ги искомбинирате. Направете го овој здрав пијалак кој не само што е ...
Супата е нешто што порано беше задолжителен дел од секој ручек. Сега често се консумира како самостоен оброк и е одлична како ручек или како вечера, особено ...
Сирењето од целиот свет доаѓа во различни форми, текстури и бои, од бело до сино. Се јаде на многу различни начини, а за некои сирења постојат интересни ...
За да се спротивставиме на климатските промени и негативните ефекти врз планетата, треба да го смениме нашиот начин на живот. Но, да знаете од каде да ...
Датумот на истекување на рокот на намирниците е еден од најпроблематичните делови на растечкиот проблем со кој се соочува нашата планета кога станува збор за ...
Дали знаевте дека официјалното овошје на Калифорнија е авокадото?! Всушност, секоја година токму во овој месец (август) се случува и нивниот фестивал на ...
Под крошните на дрвјата во прекрасниот парк Бела IV. на Горни град во Загреб, последниот петок во август завршува годинешното издание на Малиот пикник. Ова е ...
Без разлика дали ќе ја послужите како прилог или како главно јадење, никој не одбива салата. А таму каде што има салата – мора да има прелив, бидејќи едното не ...
Самоборските кремшнити се прогласени за нематеријално културно богатство и се запишани во регистарот на заштитени културни добра на Република Хрватска, а тоа е ...
Некои ги сакаат, а некои не, но доколку ги знаете сите здравствени предности од консумирањето смокви, сигурно брзо ќе ги засакате. Смоквите го поттикнуваат ...
Денеска, нашата екипа во Загреб испробуваше буреци. Иако љубителите на бурек велат дека за бурек не признаваат бурек со сирење, како што не признаваат ниту ...
Чичоката (Helianthus tuberosus L.) е високо рангирана на листата на здрава храна. Препознатлива е по големите жолти цветови и високото стебло, кое може да ...
Со домашните круши и јаболка што ги добивте од локалниот трговец решивте да направите овошна салата како десерт, но се грижите за тоа дека овошјето ќе потемни ...
Во оваа комбинација од телешка коленица, црвени пиперки, домати, кромид арпаџик и неколку чешниња лук, не доминира мирисот на месото, туку оној на рузмаринот и ...