Овесната каша содржи богатство од хранливи материи како што се манган, селен, железо, фосфор, цинк, витамини Б и Б6 и фолна киселина. Тие се одличен извор на ...
Ако не се складира правилно, оризот може да развие мувла и да стане складиште за инсекти. Белиот ориз има подолг рок на траење од интегралниот. Ова е затоа што ...
Освен што изгледа лошо, прекумерната тежина доведува до разни болести како што се дијабетес, хипертензија, замастен црн дроб, срцеви заболувања и го зголемува ...
Дали сте свесни дека куркумата е исклучително лековита, благодарение на нејзината активна состојка куркумин? Но, секогаш кога нешто ве боли, без разлика дали е ...
Дали сте љубител на слатките вкусови и не сакате да се откажете од нив, а истовремено сакате да го заштитите вашето здравје и да одржувате витка линија? Иако ...
Овошјето и зеленчукот се дел од здравата исхрана и експертите се согласуваат дека треба да ги јадеме секој ден. Со антиоксиданти и влакна и голем број витамини ...
Имате акумулирано вишок килограми, од кои не можете да се ослободите? Дали страдате од постојани главоболки? Дали имате осип на кожата и алергии или страдате ...
Компотот е сладок десерт што потекнува од средновековна Европа. Се подготвува од разни плодови со варење на овошјето во вода, што овозможува и полесно варење ...
Тriphala во превод значи „три плода“, а станува збор за комбинација од три сушени плодови за кои е познато дека имаат одредени здравствени придобивки. ...
Многу почетници прават огромна грешка на самиот почеток на приготвување на зимница, што е причина нивниот труд да пропадне. Имено, најважниот чекор во ...
Процесот на добивање инстант кафе вклучува варење на мелени зрна кафе, исто како и обичното кафе. Водата потоа се отстранува од екстрактот за да се создаде ...
Време е за правење џем од сливи, но ако годинава сакате да направите поздрава верзија, без шеќер, а сепак со сладок вкус, еве два начини. Во едниот случај се ...
Како и другите морски плодови, лигњите се богати со селен – минерал кој е важен дел од телесниот антиоксидантен систем и 100 грама намирници задоволуваат околу ...
Храмот на нордиската кујна во Копенхаген, Нома, на Рене Реџепи, конечно беше награден со трета Мишелин sвезда на церемонијата што се емитуваше од концертната ...
Додека порано родителите велеа, учи за да не бидеш овчар, колку и да е тоа кај нас сè уште потценета професија и воопшто начин на живот, се чини како сè повеќе ...
Повеќето луѓе се добро запознаени со придобивките од медот, но малкумина ги знаат придобивките од медената вода. Овој пијалак веќе долго време се користи за ...
Рецептот за ирски леб е многу едноставен! Тоа е еден вид брз леб во кој квасецот се заменува со сода бикарбона, секако, онаа без алуминиум. Главните состојки ...
Со 100 грама рогач ќе добиете 222kcal и 4,6 g протеини, 89 g јаглени хидрати и помалку од 1% маснотии. Од минералите во рогачот, има значителна количина ...
Постојат бројни алтернативи за млекото произведено на класичен начин. Најчесто се користат од поддржувачи на здрава исхрана, оние кои не консумираат производи ...
Црната ротквa веќе долго време се користи како лек за жолчката, црниот дроб, белите дробови и против кашлица. Одамна се одгледува и се користи во човечката ...