Ако сте љубител на благо, ама сакате да се храните здраво, тогаш најдобрата варијанта ви е да го замените шеќерот во вашите слатки со урми. Најдобри се свежите ...
Мушмулите даваат многу здравствени придобивки и можат да се подготват на многу начини. Но прво накусо за составот на мушмулите. Во 100 грама мушмула има: 88 ...
Сенфот е намирница без која модерната кујна не може да се замисли, иако, првиот пишан запис во кој се споменува датира од пред 5.000 години. Интересно е да се ...
Брзото киселење на зеленчукот е одлично решение за чување свеж сезонски зеленчук од пазарот или од градината. Брзото маринирање, како што сугерира самото име, ...
Се проценува дека половина од човештвото е заразено со Helicobacter plyori, но симптомите на болеста, инфекција која ја напаѓа слузницата на желудникот, не се ...
Тартуфите се најценетите и најскапи печурки на светот и за нив и за нивните лековити својства луѓето знаат одамна и општо е познато дека овој скапоцен ...
Едвај можеме да ја замислиме есента без мирисот на печени костени на улица. Печени, варени, во колачи или само како костен-пире со шлаг или без него, ...
Секоја година на 20 октомври, готвачите и кулинарските експерти од целиот свет го слават својот ден, светскиот ден на готвачите. Една од најсложените и ...
Денес, по повод светскиот ден на јаболката (20.октомври), ќе потсетиме на нивните здравствени придобивки, но ќе ви откриеме и колку се прскани македонските ...
Дали некогаш сте пробале сурими? Станува збор за стапчиња од црвена и бела риба, кои може да се купат и во нашите продавници. Се верува дека сурими бил ...
Црното грозје е особено здраво и треба да се јаде што е можно почесто заради содржината на калиум, манган, витамини Ц, Б1 и Б6, но и заради изобилството од ...
Во моментов, куркумата е еден од најчесто користените зачини во светот. Луѓето најчесто го користат во кујната заради неговиот уникатен вкус, но со векови се ...
Кога подготвуваме компири, пред да ги изгмечиме или да започнеме да правиме салата од нив, секогаш ја истураме водата во која сме ги зготвиле. Отсега, не мора ...
Потребно е малку повеќе време за да се подготви домашен квасец отколку што би потрошиле за подготовка на леб, но конечниот резултат ќе ве воодушеви. Лебот од ...
Можете лесно да ги подготвите овие палачинки за појадок само не заборавајте да ја накиснете леќата навечер. Наутро ви се доволни 10 минути и во чинијата ќе ...
Ако сте љубител на цвекло овој намаз од цвекло ќе биде само уште еден начин на кој ќе можете да добиете и вкусен оброк и здрав оброк, но и лек за вашиот црн ...
Наутот е една од најстарите култивирани мешунки на Блискиот Исток која таму се користи многу често, во вид на хумус, за леб, во салата, за фалафел, итн. Кај ...
Светот што го замислуваме (и кој може да стане реалност!) е оној каде што сите луѓе можат да уживаат во храната што е добра за нив, добра за луѓето што ја ...
Слаткиот компир е одличен извор на различни нутритивни соединенија неопходни за правилно функционирање на телото. Претходните истражувања покажале дека ...