Наташа Неданоска и нејзиното семејство чие селско домаќинство е познато под називот ПИРУСТИЈА, живеат во селото Рамне, на три километри од Охрид, кадешто ја ...
Во разговор со еднa од најдобрите барменkи во светот, Шанел Адамс, хрватскиот портал „Пун куфер“ открил дека еден од интересните трендови е пиењето на течност, ...
Кога некој не сака баш благо, тогаш она на што повеќето луѓе се радуваат, роденденската торта, можеби нема да им ја измами очекуваната насмевка. Затоа еве ...
Ресторан во Загреб деновиве претстави своја, изменета „хрватска верзија“ на ќебапите, кои добија и ново, хрватско име – „мљевеници“. Замислата првично била да ...
Јаболката се вистинско есенско уживање, иако можат да се најдат речиси цела година. Од пита до штрудла, јаболката се составен дел од многу вкусни јадења, но ...
Први октомври е прогласен за меѓународен ден на кафето, најконсумираниот пијалaк во светот, после водата. Вистинските љубители на кафе велат дека водата е ...
Самите јаболка содржат доволно шеќер, така што нема потреба да додавате дополнителен шеќер во џемот, па таквиот џем ќе биде многу поздрав. Ако сепак ја ...
Овој скромен додаток на јадењата и најчестиот зачин со солта, го додаваме во храната како и обично за да го подобриме нејзиниот вкус, но неговата улога не ...
Се почесто од неправилната исхрана и живеењето создаваме подлога за развивање на паразити и баактерии во организмот и во устата. За овие проблеми постои ...
Обично, кога сум некаде надвор од нашата држава, сакам да ги запознаам и даа ги посетам оние локали кои се декларираат како репрезенти на македонската ...
Ова е едно од оние јадења што не се подготвуваат често, бидејќи подготовката си бара да одвоите неколку часа, но затоа е едно од најдобрите месни јадења во ...
Ако сте љубител на младо сирење, тогаш ова е вистинскиот рецепт за вас. Наместо да купувате, за 10 минути направете си сирење што можете да го послужите во ...
За помалку од половина час, овој одличен пикантен џем е подготвен за јадење или за чување во шпајзот, до некои постудени денови кога ќе се сетите дека помеѓу ...
Есента е време за правење зимници, а секогаш е убаво кога ќе се најде некој нов, здрав, брз и евтин рецепт. Нашиот предлог е овој рецепт за салата со тиквички ...
Во нашите домови има пестициди. Тие се вовлекоа во секоја пора, се наоѓаат во храната, водата, овошјето, зеленчукот, па дури и во домашната прашина. Тоа е ...
Промоцијата на првиот водич за добра и автентична храна насловен како „Слоу Фуд гостилници“, ги собра на едно место сите љубители на добриот залак и на ...
Чубрицата е ароматична билка која се употребува во кулинарството како зачин, но и како природен лек кој го зголемува лачењето на стомачни сокови, ја ублажува ...
Оцетот е лековит еликсир, кој се користи за многу намени. Главно го користиме за подготовка на салати, но му се припишуваат и лековити својства. За оцетот да ...
Ако често правите различни рецепти и комбинации со тиква тогаш наједноставно е да одвоите малку време за викенд и да подготвите пире од тиква кое ќе можете да ...
Хипократ се смета за татко на медицината и се смета дека сите признаени методи на лекување потекнуваат од него. Оваа супа била именувана по таткото на ...